Hur ärlig ska jag vara?

Annie

Ett av mina huvudmål med min blogg är att sprida vegetarisk matglädje och att därigenom inspirera andra människor till att äta mer vego. Det händer att jag skarvar lite och utelämnar saker på bloggen för att bättre främja det här.

Jag har tänkt en massa på om det här egentligen är okej den senaste tiden. Jag vill ju vara totalt öppen med mina läsare. Istället för att grubbla vidare frågar jag därför nu dig om vad du tycker. Vill du hellre att jag ska vara helt ärlig fortsättningsvis i följande fall?

Om jag föredrar den lakto-ovo-vegetariska versionen på en rätt framför den veganska

Gnocchi

I söndags la jag upp ett recept på en one-pan gnocchi med basilikafärskost som jag blev ganska nöjd med. Det fick snabbt en massa likes på insta och i vegangruppen på facebook. Flera skrev att de ville testa rätten.

Jag fick då genast ångest för att jag egentligen tycker att min version med mozzarella är något vassare. Även om jag aldrig lägger upp något som jag själv inte tycker om, så varierar det hur mycket jag gillar mina egna recept. Från en stark trea till en klockren femma.

För mig är det viktigt att uppmuntra till helt djurfritt, även om jag personligen inte alltid tycker att det är exakt lika gott! Och det behöver ju inte heller vara så att alla andra föredrar osträtten bara för att jag gör det. Men tänk om läsare testar veganreceptet, tycker att det är tråkigt och sen bestämmer sig för att jag har en kass smak?

Jag måste hursom vårda min trovärdighet som vegobloggare, både när det gäller smak och etik/miljöhänsyn. Det är knepigt när de hamnar i konflikt.

Om jag äter ost/mjölkprodukter till en måltid som inte syns på bild 

Vegansk pasta

Ibland har det hänt att jag har rivit parmesan över exempelvis en veganpasta eller serverat en soppa med en klick creme fraiche när det står att jag har ätit veganskt på veckomenyn (obs ej under veganmånaden). Jaa jag vet, fett sopigt.

Jag har i alla fall hela tiden tänkt att det är mer vegopeppande att utelämna den infon. På så vis uppmuntrar jag inte beteendet som jag själv har ibland. Men det kanske är fuskigt att låtsas om att det är enklare för mig att äta veganskt än vad det är?

Om jag äter något annat än vad som står i veckomenyn

vietnamesiska vårrullar

Inte allt för sällan händer det att jag äter en riktigt tråkig middag som jag inte tycker platsar på veckomenyn. Det kan vara typ en burk kikärtor och knäckemackor. Jag brukar då byta ut den dagen mot en spexigare rätt från mina arkiv.

Inte för att jag tycker att det är något fel med att inte palla laga mat, utan för att jag tänker att det är mer inspirerande för dig som läser. Men samtidigt kanske det skapar en orimlig bild av hur mycket en människa orkar med om vardagarna?

Om jag är missnöjd med en bild

Friterad tofu

För mig är det viktigt att ha en blogg där det kommer upp recept varje vecka. Jag tror att kontinuitet är avgörande för att få en stabil läsarbas.

Mina chanser att fota i dagsljus är begränsade till några få gånger i veckan pga pluggar på heltid – och det gör att jag ibland tar mindre lyckade bilder som sen dyker upp på bloggen.

Det tar emot att ”behöva” göra det, men jag är ändå nöjd med min strategi att ha täta uppdateringar. Jag vill inte be om ursäkt för mitt arbete, för det är en sån typisk kvinnofälla – men samtidigt kanske jag borde vara öppen med bloggandets utmaningar?

Jag skulle bli sjukt tacksam för din input på mina tankar om det här!

-Annie

Jag finns på bloglovin’instagram och facebook 

35 reaktioner på ”Hur ärlig ska jag vara?

 1. Hm klurigt sånt här ju. Jag kan känna att vad du vill ha med i din blogg är helt upp till dig. Precis som du skriver ska en ju inte ljuga men du är ju människa och en vill inte ha med allt på sin blogg. Du har ju dessutom en etisk tanke med varför du utelämnar vissa saker. Sen tror/hoppas jag att det inte skulle påverka din blogg negativt om du skrev sånna saker utan att vi läsare har förståelse för det och många dessutom kanske kan känna igen sig i ditt ”dilemma”. Det är din blogg och ditt liv därför tycker jag att det viktigaste är att du känner dig bekväm med innehållet. Du är grym!

  Gilla

 2. Jag tycker det är ett väldigt intressant ämne! Jag brottas själv med det i min blogg också och i mitt yrke. Jag målar upp en bild för mig själv av att en PT och samtalsterapeut aldrig borde ha problem med sin motivation och sina känslor, för en sådan person har väl alla redskap i världen att ta hand om sig själv? Samtidigt är vi ju inte mer än människor och om vi inte kan vara så pass ärliga som vi vill vara egentligen så skapar vi ju en ”perfekt bild” som är så skrämmande och som finns på så många platser redan i dagsläget.

  Samtidigt som jag undviker att läsa tex bloggar som hela tiden hittar ursäkter till varför denne inte lever så som denne vill leva… Och vi vill ju gärna läsa saker som ger oss inspiration och motivation, men när allt blir perfekt så blir det kanske inte så äkta, nästintill provocerande.

  Hmmm, nåväl, det finns nog ingen sanning eller rätt eller fel i det här. Vi får nog bara gå på magkänslan och bestämma oss för vilken nivå just JAG vill lägga mig på 🙂 Tack för ett bra inlägg!

  Hälsningar
  Anna
  http://beautifullife.se

  Gilla

 3. Hm, knepigt. När det handlar om att lägga till ovo lakto saker på veganmat så tycker jag att du kan skriva det, typ att det kan vara gott med riven parmesan för de som vill det. Och när du själv föredrar ovo lakto varianten så tycker jag absolut att du kan skriva det.
  När du väljer att äta en burk kikärtor till middag så tycker jag att det är helt ok att utesluta den infon. Syftet med bloggen är väl att ge tips, inspiration och idéer på bra mat, inte att redogöra för världen vad just du egentligen har ätit under veckan.
  Och så var det bilderna. Har alltid tyckt att dina bilder är väldigt bra och har aldrig tänkt att det där var ju en väldigt dålig bild.
  Och så är du min favoritbloggare – bara så du vet!

  Gilla

  • Åh, men det är så himla svårt! För det är som att jag skulle göra en carbonara och sen skriva: ”men det är gott med bacon också”. Samtidigt vill jag inte skrämma bort läsare som står långt från vegansk mat. Hm.. jag får nog variera lite framöver och se vad som känns bäst.

   Och du, tack! Jag blir så glad för ditt stöd! ❤

   Gilla

 4. Det är ett väldigt intressant ämne som jag tror man kan vrida och vända på i oändlighet. Min spontana personliga åsikt är att jag hellre tar den ärliga versionen. Jag tänker att i exempelvis veckomenyerna går det ju fint att lägga upp ett äldre recept och skriva att detta var planen men pga livet kom emellan blev det enklare middag. Alltså få med inspirationen som väl är meningen med inlägget och samtidigt kunna visa att det är okej att man inte alltid hinner och orkar.
  Med exemplet om lakto-ovo-vegetarisk version vs. vegansk vill gärna jag iallafall välja den bästa versionen. En tanke om att ”höja” den veganska kan ju vara att vända lite på synen av receptet, istället för att strunta i att tipsa om den vegetariska versionen. Flummig mening, men jag tänker lite att ofta (menar inte bara din blogg, men i allmänhet) skrivs ett vegetariskt recept ut med info om hur man kan göra det helt veganskt. Istället kan man ju vända på det och ha det vegansk receptet som grund och istället tipsa om ett par tillbehör som kan höja rätten ifall man inte är noga med att äta veganskt. Flytta normen på något sätt, om du förstår hur jag menar?

  Gilla

  • Hmm.. jaa det är inte alls lätt det här! Jag vill ju liksom att normen i större utsträckning ska bli vegansk. Om jag då skriver att ”lägg till lite ost om du vill” så blir det ju som att jag förstör det i någon mån. Men jag tar till mig av det du säger och jag får nog klura vidare lite till med hur jag gör!

   Gilla

 5. Jag tycker absolut att du kan ge tips för de som äter lakto-ovo i stil med en klick créme fraiche eller lite ost till.

  Jag har aldrig tänkt att du faktiskt åt allt som stod på veckomenyn?!! Det verkar i mitt huvud på tok för uppstyrt. Haha! Har alltid trott att det bara var en samling av dina recept som inspo för den kommande veckan för dina läsare. Så om du utelämnar tråk-middag gör det absolut ingenting tycker jag.

  Tycker absolut man ska vara ärlig men samtidigt tycker jag inte man behöver vara 100% öppen med allt. Man ska ju skapa en inspirerande och trevlig värld på sin blogg för sina läsare liksom.

  Gilla

  • Haha, skönt att du ändå förstod att veckomenyn inte är en exakt bild av verkligheten! ❤

   Jaa.. får se hur jag gör med den där creme fraiche klicken.. Som jag skrev till någon annan, det ät ju liiite som att ba: det är gott med bacon på. Det känns som att jag inte flyttar fram normerna liksom. Men jag vill ju vara ärlig med hur jag personligen gör också. Svårt!

   Gilla

 6. Jag tänker att alla relationer är som ett äktenskap. En vill ju bli älskad för den en ÄR – inte för den en VERKAR vara.

  Du har ju redan får många konkreta och bra svar, och jag håller med dem.
  Jättebra idé att göra veganska recept med lakto-ovo-tillägg!
  Och matlistan ser nog de flesta läsarna som en idébank, snarare än en exakt redogörelse för vad du äter.

  Men du tar ju upp en intressant sak – nämligen att få i sig mat när tiden tryter. Det kanske är en idé till din blogg någon vecka, att berätta om ”nödlösningar”? Jag gissar att det är fler än du som behöver ta till sådana för att få ihop vardagen…

  Och jättebra att du vågar dela dina funderingar med oss läsare!

  Gilla

 7. Jag tycker att du ska köra på ärlighet! Inspiration är det oavsett om du rivit lite parmesan på eller inte. Och i och med att det är en matblogg, så känner jag att din smak är viktig och tycker därför du ska skriva vilken du föredrar. I exemplet du nämnde kan du ju typ nämna ”jag tyckte personligen att den vegetariska var godare, men båda är värda att testas, kommentera gärna vad du tycker” eller något liknande, så att det snarare blir ” jag tycker detta men alla tycker olika” än ”denna är godast. Punkt. ”

  Sedan hade jag gärna sett att du har med din burk kikärtor. Visst, jag vill ha inspiration. Däremot vill jag inte få ångest över att du alltid hinner laga så bra och ambitiöst när jag själv inte alltid får det att gå ihop. En burk kikärtor blir igenkänningsfaktor, och det gillas!

  Keep up the good work!

  Gilla

  • Åh, jaa jag tar till mig av allt detta! Det ska bli tydligare hur jag rankar mina rätter!

   Och så kommer det också ett inlägg med mina nödlösningar, samt ett inlägg där jag pratar lite mer om ångest över att inte hinna med matlagning. Jag tycker att det är ett intressant ämne. Tack för din kommentar! ❤

   Gilla

 8. Jag gillar verkligen din uppriktighet. Som bloggare ställs en ibland inför sådana där dilemman och jag har inget riktigt bra svar på vad som bör göras. Om du brottas med om den ska vara lakto-ovo eller vegansk så tycker jag att du kan skriva det och dess för och nackdelar. Jag vill också att allt ska vara så djurfritt som möjligt, även om jag är lakto-ovo själv. Men jag tänker att om du har både och med så blir inte steget så stort för de som inte är vego alls. Då kanske de ”vågar” sig på att testa. Samt att det ger mer trovärdighet i att vara uppriktig med vad som är godas … även om det inte är veganversionen. Vi har ju alla olika syften med varför vi vill äta vegetarisk. Jag som vill vara etisk kan många gånger försaka den där smaskiga majjon om jag vet att jag gör det för djurens skull. Det vore konstigt om allt det etiska också skulle vara godare. Ibland behöver man göra uppoffringar för sin tro. 🙂
  Följ din magkänsla och det som känns rätt … även om det inte är ”korrekt”.
  Kram Sofia

  Gilla

  • Jaa, jag ska nog vara mer öppen överhuvdtaget att jag själv faktiskt brottas med det här. Jag vill inte måla upp någon bild av att det är så fantastiskt svårt att vara vegan, men samtidigt finns det ju saker som jag kämpar med. Väldigt bra tankar på det. Tack för din kommentar ❤

   Gilla

 9. Vilket bra inlägg. Jag förstår dilemmat, kämpar också med samma funderingar. Å ena sidan vill jag ju lyfta fram och tipsa om vegansk mat och veganska produkter men å andra sidan vill jag ju inte bidra till att folk känner sig dåliga om de eftersträvar en vegansk livsstil men inte riktigt fixar det till hundra procent. För det gör jag inte själv. Fast jag skulle nog inte lägga upp något som jag inte kunde rekommendera helhjärtat. Sen vill jag ju inte heller lägga upp en massa icke-veganska recept heller.

  I ditt fall kanske en lösning skulle kunna vara att lägga till en ”disclaimer” i slutet av dina inlägg? Eller varva med ”ärliga(re)” inlägg? Det är svårt med bloggar. Vad har en för skyldigheter som bloggare? Är det okej att presentera en tillrättalagd bild? Varför inte? När så många läser bloggar för att mest bli inspirerade?

  On another note: Älskar mönstret på din klänning (eller är det en blus?)! Jag var så nära på att köpa den själv 🙂

  Gilla

  • Åh nä alltså jag skulle heller aldrig lägga upp något som jag inte rekommenderar helhjärtat! Då rasar hela min trovärdighet som bloggare! Ja.. för mig blir det nog att lägga in disclaimers och att varva mer. Vi får se hur jag gör.

   Men ja, det är ett himla intressant ämne!

   Åh visst är mönstret nice?? Jag köpte blusen och är så nöjd. Klänningen satt inte så snyggt!

   Tack för din kommentar ❤

   Gilla

 10. Jag vill supergärna veta vad du äter när du äter sopiga middagar! Behöver input och idéer på saker att laga när en verkligen verkligen inte orkar eller har fantasi eller tid! Det är, hur konstigt det än kan låta, inspirerande för mig! ❤

  Gilla

 11. Vilket bra ärligt inlägg Annie!

  Såklart du ska äta vilken mat du vill utanför bloggen!
  Jag kikar dock in här för att få inspiration om veganska recept och uppskattar att det är veganskt(utåt sätt i alla fall). Men det är ju din blogg, beror ju på vilken typ av läsare du vill ha? Blandkostätare, vegetarianer, veganer?
  Som vegan blir jag snarare äcklad av att se vanlig ost eller liknande i en rätt, även om den kanske är ”ett strå vassare” smakmässigt. Så jag föredrar helt växtbaserade recept ☺️👌
  Tycker det är kul med spännande rätter på veckomenyerna, tycker inte alls det är dumt att fylla ut med andra recept. Veckomenyn är väl ändå bara förslag/tips på hur en vecka kan se ut? Den behöver ju inte spegla din vecka exakt ☺️

  Tack för mycket inspiration!

  Gilla

  • Det är så svårt för jag vill ju tilltala ALLA! Och just nu har jag ingen koll på hur fördelningen ser ut mellan köttätare, lakto-ovos och veganer. Men jag vill ju pusha gränserna! Och jag vill uppmuntra till mer veganskt. Det tåls att tänkas på ❤

   Tack för din kommentar, jag är ledsen att jag dröjde så med mitt svar!

   Gilla

 12. Ärlighet varar längst sägs det ju och jag tror verkligen att man vinner på det. Intressant resonemang som väl landar i att du måste göra det som känns bäst i magen. Om du river över lite parmesan eller serverar en klick creme fraiche kan man ju säga att du ändå riktar dig till flera. Vill man ha lakto-ovo så kör man på, och vill man inte så plockar man bort eller ersätter med annat. Det blir ju bättre tycker jag när du erbjuder båda alternativen. Kör på!

  Gilla

  • Det är så synd tycker jag bara att vissa verkar känna att jag bara vänder mig till veganer när jag lagar veganskt. Så är det ju inte alls! Jag har hela tiden tänkt att folk själva förstår att de kan riva över typ parmesan. Jag behöver liksom inte uppmana till det 🙂

   Gilla

 13. Vad ärligt och bra! Jag gillar ärlighet, och tänker att ärlighet med alternativ är bra. Typ lägga till tips om vad man kan krydda med, eller info om att man kan variera med lakto-ovo om man vill. Helt enkelt vara ärlig med de val du gör. Det gör hela bloggen mer mänsklig. För jag är faktiskt en som fått lite komplex över veckomenyerna, eftersom jag inte själv orkar äta så genomtänkt…

  Gilla

 14. Alltså Annie, du är så jäkla bra som ens tar upp det här och frågar! Håller faktiskt helt med Malin här ovanför om allt hon skriver. Känns bara skönt att veta att du inte står och uppfinner världens bästa recept VARJE dag! 🙂

  Gilla

 15. Jag har inga som helst problem med något av det du skriver ovan, tycker allt faller inom ramarna för normalt bloggande. Ingen bloggare visar hela verkligenheten – det är alltid de välstädade hörnorna och matchande outfitsen som syns i bild. Sen är ju ärlighet befriande också och jag uppskattar det här inlägget men det stör mig inte ett dugg att du inte äter veckomenyn till punkt och pricka. Det är väl toppen att du har hittat lite genvägar! Vad gäller mindre fina bilder så har jag inte sett några sådana så det kan jag inte uttala mig om 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s