Mammas kärlek i en klänning

Annie Månsson

När jag rensade min garderob i april hittade jag en speciell klänning allra längst in som jag inte har burit på flera år. Jag trivs bäst i jeans nu för tiden och tänkte först att jag kanske skulle låta den gå till någon annan. Men det kunde jag inte. Inte den här klänningen.

Utifrån ser den kanske inte så märkvärdig ut: en ärmlös röd skapelse i linne med smalt liv och en vid, veckad kjol. Men för mig betyder den något. Den står för min mamma. Min intelligenta, engagerade, nyfikna, omtänksamma, älskade mamma.

Hon sydde klänningen åt mig när jag gick i tvåan på gymnasiet. Min tonårspojkvän skulle ta studenten och jag visste precis vad jag ville ha på mig den stora dagen. Problemet var bara att det var omöjligt att hitta ett plagg med den perfekta höjden i midjan och vidden i kjolen. Hon erbjöd sig därför att sy en klänning åt mig på kvällarna efter sitt jobb som lärare. 

Annie Månsson

Det blev många långa kvällar för mamma på hennes vita symaskin från 80-talet, i matrummet som blickade ut över Gubbängsskolans asfalterade parkering. I flera veckor höll hon på. Hon tog sig tiden trots att hon redan drunknade i prov som skulle rättas och lektioner som skulle planeras.

Jag fylls av enormt mycket kärlek när jag tänker på det här. Klänningsprojektet säger så mycket om mammas personlighet. Hennes stora empatiska förmåga har alltid gjort att hon har engagerat sig orimligt mycket i att lösa andra människors problem.

Jag minns exempelvis när vi hade en inneboende hos oss ett tag. En tjej som hade det tufft hemma. Hon ville ta med sin älskade kanin hem till oss, men egentligen fanns det inte plats. Mamma bestämde sig trots det för att avvara en del av vår altan och att åka och köpa virke. Sen gjorde hon en ritning och snickrade på egen hand ihop ett kaninhus!

Annie Månsson

Det är också så typiskt mamma att helt gå upp i ett projekt, att bli som besatt av det. Det kan vara att bygga en ny veranda, ett kaninhus eller att sy en klänning. Hon är en obotlig tidsoptimist och projekten drar alltid ut på tiden. Jag är precis likadan. Egenskapen kan vara sjukt jobbig för människor runt oss – men jag älskar den för att den länkar oss samman.

När jag var 18 år och ännu bodde hemma var mammas villkorslösa kärlek till mig så självklar att jag helt tog den för given. Så som det väl ska vara. Men efter åtta år i vuxenlivet känner jag en obeskrivlig tacksamhet. Jag inser nu att timmarna vid symaskinen bara står för en bråkdel av alla uppoffringar som hon har gjort för mig.

Särskilt tänker jag på att hon nästan offrade sitt liv för att jag skulle få mitt. Jag låter klänningen bli en symbol för allt som hon har gett mig.

Annie Månsson

För mig representerar klänningen också ett stycke kvinnohistoria. Mamma kommer från en generation där de flesta faktiskt kunde sy. Det är en kunskap som är på väg att dö ut. Jag för den sorgligt nog inte vidare. Mitt enda sätt att förvalta det döende kulturarvet är att bära mammas verk.

När häggen byttes mot syrén i år bestämde jag mig för att ta fram min röda klänning. Jag har sen dess haft på mig den den på sommarens fester, på julieftermiddagar vid den lilla båtbryggan i Tanto och på tågluffen genom England och Skottland. Nya minnen har under tiden osynligt vävts in i linnetyget.

De här sommarmånaderna har jag hela tiden känt att jag inte bara har burit en röd klänning.
Jag har också burit en bit historia.
Jag har burit min mor.
Men viktigast av allt:
jag har burit mammas oändliga kärlek till mig.

– Annie

p.s Jag älskar båda mina föräldrar precis lika mycket, men just den här gången handlar det bara om mamma.

Jag finns på bloglovin’instagram och facebook

 

16 reaktioner på ”Mammas kärlek i en klänning

    • Tack du!! ❤
      Haha jaaa mitt hår var helt insane långt när jag tog den här bilden. Nu har jag klippt av lite, så att de bara går ner en bit över midjan. Den blev så sinnessjukt svårt att handskas med ❤

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s