Månadens gröna: vegansk kantarellpytt

Vegetarisk pyttipanna

Vegofierat gubbkäk är något som jag jobbar mycket med här hemma. Svamp är min bästa vän i den här processen. Potatisrätter (gubbfavoriten no. 1) blir ju nästan alltid mycket godare med smörstekt svamp – skogschampinjoner, shiitake, Karl-Johan och givetvis kantareller.

Följ mig på bloglovin’ om du vill följa med mig på min veganmånad och spara inlägg och recept. 

Västerbottenpaj

Septembertemat för den vegetariska matlagningsutmaningen Månadens gröna är rotfrukter. Jag ser det som ett guldläge att lyfta fram det vegofierade gubbkäket! Som är så mycket roligare, miljövänligare, fräschare och godare än originalet.

Vegetarisk pyttipanna

Resultatet blev en vegansk kantarellpytt. Den gick rakt in på topplistan över favoriträtter här hemma. Jag har hållit pytten enkel, men den skulle säkert också bli kanongod med ännu fler rotsaker – typ palsternacka, morötter och rotselleri.

Vegetarisk pyttipanna

Hemligheten är att använda hur mycket svamp som helst, att peppra orimligt mycket och att inte vara blyg med smöret. Och tillbehören! Krispiga hemmapicklade rödbetor som inte tar mer än fem minuter att göra och en dijonsås som tillför lite bett till de annars ganska så dova smakerna.

Vegetarisk pyttipanna

Vad gillar du att göra med dina rotsaker på hösten? Haka på oss i Månadens gröna genom att:

1. Lägga upp ett eget recept på din blogg och/eller på instagram – där du taggar din rotfruktsbild med #månadensgröna. Vi repostar generöst!
2. Kommentera rotfruktsinlägget och länka till ditt bidrag senaste den 25 september inne hos månadens bloggvärd Sylwia/Vibrant Food Stories.

Månadens gröna är en helt öppen vegetarisk matlagningsutmaning på instagram och bloggar som jag och ett gäng bloggkollegor står bakom. Tillsammans med våra läsare samlas vi på internet och lagar mat kring en gemensam råvara varje månad. Alla recept från tidigare månader kan du se här: rabarber, jordgubbar, tomater, björnbär. Läs gärna mer och lämna ditt bidrag hos månadens bloggvärd Sylwia/Vibrant Food Stories. Fyll ditt flöde med vegetarisk inspiration genom att följa oss på instagram och facebook

Vegetarisk pyttipanna

Kantarellpyttipanna

500 g fast potatis (eller 5 medelstora)
200 g rökt vegokorv* eller rökt tofu
så mycket kantareller och trattisar som du har råd med
1/2 gul lök
2 msk rapsolja
2 msk mjölkfritt margarin, ICA:s eller Carlshamns
salt, både vanligt och örtsalt
sjukt mycket färskmalen svartpeppar
färsk persilja

1. Börja med att  rensa och hacka upp svamp.

2. Skala och koka potatis i rikligt saltat vatten – 1 msk salt/liter vatten är lagom. Häll av vattnet när potatisen är klar och låt den sen stå och svalna i kastrullen utan lock.

3. Stek under tiden kantarellerna så att de tappar all vätska i en stor stekpanna** med non-stickbeläggning. Krydda med örtsalt och smaka av. Du kommer att tillsätta fett sen, oroa dig inte för det just nu. Ställ kantarellerna åt sidan, exempelvis i en pajform.

4. Kom ihåg att skala bort plasten om du använder Goodstores rökta korv – gå annars direkt till att skiva korven/tärna tofun. Stek på hög värme i 1/2 msk rapsolja. Dundra på med så mycket svartpeppar som du vågar – om gillar det. Men vem gör inte det?? Låt korven få rejält med stekyta, det borde ta runt 10 min. Ställ sen även korven åt sidan, förslagsvis i samma form där du förvarar kantarellerna.

5. Tärna potatisen och finhacka löken. Stek potatisen i 1-2 msk rapsolja på högsta värmen tills den blir gyllene. Ställ åt sidan tillsammans med korven och kantarellerna.

6. Stek lök i lite mjölkfritt margarin i några minuter. Tillsätt sen potatisen, kantarellerna och korven. Kör i mer margarin. Skäms ej om du tar mer än vad receptet säger – det blir bara gott. Smaka av och justera saltmängden. Avsluta med att toppa allt med persilja.

*Goodstores top dogs är överlägset bäst.
**Använd samma stekpanna för att diskminimera. Du kan torka ur pannan med hushållspapper mellan omgångarna.

Vegetarisk pyttipanna

Snabbpicklade rödbetor

2 normalstora rödbetor
1,5 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl ättikssprit

Blanda vatten, socker och ättikssprit. Rör runt tills sockret har löst upp sig så mycket som möjligt. Skala rödbetor. Använd sen potatisskalaren för att göra tunna remsor av rödbetorna, som du sen lägger i picklingsvätskan. Förvara i en väl rengjord glasburk.

Dijonsås

1/2 dl vegansk majonnäs*
1/2 dl havre fraiche
1 msk dijonsenap

Använd en gaffel för att blanda majonnäs med dijon tills du får en slät sås. Tillsätt havre fraiche. Smaka av och tillsätt mer dijon om du känner för det.

*Renée Voltaires är den enda köpemajjon jag kan rekommendera. Resten av sortimentet brukar smaka tapetklister. Du kan också testa att göra egen. 

Kantarellpytt

-Annie

Följ mig på bloglovin, instagram och facebook

FLER VEGANSKA RECEPT:
Paella
Snabb bouillabaisse med olivfocaccia
Lyxtacos med mangoguacamole och chipotlesvamp

19 reaktioner på ”Månadens gröna: vegansk kantarellpytt

  1. Hej! Jag har lyckats plocka på mig en dryg liter trattkantareller men är inget jättefan av svamp, har du något tips på någon supergod rätt där man kan använda trattisar?

    Gilla

  2. Har du testat Emil’s vegane mayo? Tyskt märke tror jag. jag tycker den smakar jättegott, fräschare än vanlig äggmajonäs men utan att smaka artificiellt (som många veganalternativ kan göra). Körde den till veganska vårrullar (i rispapper) häromdagen – supergott! Hittade dig via en kommentar i Flora’s blogg idag förresten och jäklar vad många goda recept, här ska lagas mat.:) Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s