Vegansk paella

vegansk paella

Nu ska jag göra jag något som jag vanligtvis inte brukar göra: lägga upp ett ofärdigt recept. Grejen är den att jag är fantastiskt nöjd med smakerna på min paella – men jag får efter tre försök inte riiktigt till konsistensen på riset. Min förhoppning är att någon läsare ska kunna hjälpa mig! Skriv gärna en kommentar om du hittar den felande länken.

vegansk paella

Jag vill att slutresultatet ska bli ganska torrt och klibbigt och att stärkelsen från riset ska bilda en karamelliserad skorpa i botten av pannan. Tyvärr har jag istället lyckats bränna botten flera gånger, samtidigt som resten av riset har blivit ungefär som jag vill ha det.

vegansk paella

Jag misstänker att jag borde använda mindre vatten (sist använde jag 1 liter/350 g ris) och att jag dessutom borde sänka värmen mer mot slutet (sist sänkte jag värmen sista 5 min). Nu har jag justerat det i receptet, men ha i åtanke att jag alltså inte har testat förändringen.

Följ mig på bloglovin’ om du vill spara det här receptet och inte vill missa mina inlägg.

Vegansk paella

Vegansk paella

350 arborio- eller carnaroliris
1/2 tetra kikärtor
1/2 burk kronärtskockor i olja
1/2 burka kalamataoliver
5-10 babyplommontomater
1/2 dl vitt vin (kan uteslutas)
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 citron
bladpersilja

Du kan också använda andra grönsaker, exempelvis: gröna ärtor, kapris, aubergine, bondbönor, sparris, röd paprika, soltorkade tomater eller spanska gröna oliver.

buljong
7-8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 kuvert saffran
1 tsk smoked paprika (går i nödfall att byta ut mot paprika)
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl misopasta (kan uteslutas – men lägg då till 1/4 tärning grönsaksbuljong)

1. Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt buljongtärningar, saffran, cayennepeppar, smoked paprika, tomatpuré och misopasta. Smaka av och krydda ännu mer om du känner för det. Ställ åt sidan med locket på.

2. Finhack lök, halvera tomater och skär kronärtskockor i mindre bitar.

3. Ta fram en stor stekpanna med non-stickbeläggning. Fräs pressad vitlök och hackad lök i olivolja i några minuter på hög värme och tillsätt sen riset. Häll i vinet. När vätskan nästan helt har kokar bort kan du tillsätta oliver, den varma buljongen, tomaterna och kronärtskockorna. Rör runt ett varv med en slev så att alla ingredienserna fördelas jämnt över pannan. Efter det här ska stärkelsen göra jobbet och riset ska inte röras om igen.

4. Koka först på hög värme i runt 10 minuter och sänk sen till medelhög värme de sista 10 minutrarna. Paellan är klar när vätskan har kokar bort, efter ungefär 20 min. Se till att det inte bränns i botten!

5.Låt sen paellan vila i minst 10-15 minuter, för ett klibbigare resultat. Servera med citronklyftor och garnera med bladpersilja.

Vegansk paella

Har du som läser alltså något paella-tips som kan få den här rätten att bli perfekt?

-Annie

Följ mig på bloglovin’instagram och facebook 

 

17 reaktioner på ”Vegansk paella

  1. Lagade detta idag, svingott! Och tror jag fick till konsistensen rätt bra. Körde på samma tid och vätska (förutom vinet) som dig, men tror det kan ha varit stekpannan i kolstål som gjorde skillnad. Kändes som de brann i botten först, men kolstål är magisk och det lossnade efter ett tag och så fanns en riktigt fin skorpa kvar. Se bilden, till vänster har jag lagt lite av paellan upp o ner. http://i.imgur.com/NXuSz26l.jpg

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s