14 frågor om veganmånaden som börjar nu!

I år har jag varit vegetarian i 16 år och det firar jag med att utmana mig själv med att äta helt veganskt i en månad. Jag har planerat för det här en längre tid och jag tycker att det ska bli sjukt kul och gott! Varje gång jag går igenom listan med rätter som jag ska laga dreglar jag fan loss 🙂

Sommar

Jag skulle bli så glad om du som läser vill bjucka på din veganska paradrätt i kommentarsfältet. Länka till din blogg, en hemsida där receptet finns eller skriv helt enkelt ner receptet i kommentaren. Alla bidrag tänkte jag sen samla i ett stort inspirationsinlägg! Bra va?

DSC_0164

Jag brukar få mycket frågor om min vegetariska livsstil och jag väntar mig nu ännu flera när jag tar den ett steg längre. Här har jag samlat ihop 14 frågor som kan tänkas komma upp under månaden. Sorry om jag är lite raljant i fråga 4 och 6 – det är helt enkelt hämtat från verkligheten. Jag vet att ni som läser är öppna och peppande inför min utmaning!

Vegetariska snittar, polenta

Vissa av bilderna går att klicka på för att komma till deras tillhörande recept. Följ mig på bloglovin’ om du vill spara något inlägg och inte missa när jag lägger upp nya saker. 

1. Äta veganskt i en månad, varför vill du göra det?

För att jag brinner för ett gott och rättvist liv för alla människor på jorden. Som det är nu hotas det (bland annat) av dagens konsumtion av kött-, ägg-, och mjölkprodukter. Det beror på att en kost med mycket animalier tar mer landyta i anspråk, leder till mer övergödning, förbrukar mer färskvatten och att det släpper ut mer växthusgaser än en kost med lite animalier.

Dessutom tycker jag egentligen inte att det är okej att utnyttja och döda djur när det faktiskt finns alternativ. Det är hyckleri av mig att stötta mjölk- och äggindustrin. Jag vill hyckla lite mindre. 

2. Vad hoppas du kunna uppnå med det här? 

Min förhoppning är att jag ska lära mig en massa nya stört goda recept och att den veganska matlagningen ska börja ske mer på autopilot för mig. 

banh mi

3. Tycker du att alla borde bli veganer? 

Nej, men vi behöver bli fler som kompenserat för andras överkonsumtion av animalier.

4. Meh! Vi bor ju i Sverige, det är väl inte hållbart att importera mat? Och vad har du att säga om öppna landskap? Har du hört hur bra svenska marker är på kolinlagring? Är inte bilar den värsta boven? Cowspiracy är förresten bara full av överdrifter! 

Undrar du något av detta så kan vi ta det vidare i kommentarsfältet. Jag kommer dock inte att ödsla någon längre tid på att motivera ett privat beslut som dessutom har stöd bland bland annat forskare, miljöorganisationer och myndigheter. Och nej, jag har inte ens sett cowspiracy. Läs förresten gärna Naturskyddsföreningens FAQ på ämnet.

Vegansk raggmunk

5. Vilken taktik använder du dig av för att ta dig an den här veganmånaden?

En utmaning tycker jag ska kännas rolig och spännande! Jag valde ut just september som veganmånad för att det finns så mycket färska råvaror att få tag på nu. Här skare frossas i grönsaker, frukt och svamp kan jag lova. 

Jag har bestämt att det är helt okej att maten blir dyrare i september, att det kanske kommer att ta mer tar mer tid i köket och att näringssammansättningen inte alltid blir helt perf. 

Vegankost är ofta både billigare och hälsosammare, men jag kommer att ha 90 % fokus på att laga skitgod mat och 10 % på det övriga. Det viktiga för mig är att komma in i en vana. När jag väl har uppnått det kan jag ta det till nästa nivå. 

6. Hur tänker du kring hälsa? Kommer du att dö av näringsbrist? 

Nej, tvärtom. Jag kommer att ta tillskott av b12, se till att få i mig mer än 0,7g protein/kroppsvikt i kg och dag och äta mer än 500 g frukt och grönt om dagen. I övrigt bara köra på som vanligt. Få i mig 3 schyssta och varierade måltider om dagen och röra på mig som alltid. 

Bear in mind att folk gör betydligt värre saker än det här utan att kola, typ: juicefasta och detox – skillnaden där är att man faktiskt på riktigt bör oroa sig för näringsbrist.

Misosoppa med pasta

7. Vad ska du äta till frukost? 

Det blir nog olika, men sannolikt mest havregrynsgröt som jag toppar med havremjölk, äpplen/lingonsylt och solrosfrön/pumpafrön. Morotskakegröten från Matilidigt lär gå varm också! Och fattiga riddare och English breakfast på helgerna!

8. Varför bara en månad och inte gå hela vägen? 

Att helt gå över till en vegansk kost känns som ett övermäktigt projekt för mig och inte något som jag är redo för. Det kanske låter fånigt för någon som har valt bort köttet i 16 år, men så är det. Jag börjar med en månad och får se hur det känns sen. All minskning av min animaliekonsumtion ser jag som en vinst! 

Ugnsrostade kikärtor

9. Vad blir den största utmaningen? 

Att laga mat som går snabbt men som också är sjukt tillfredsställande. Nästan alla mina vardagsräddare innehåller mozzarella eller feta. Jag skyr vegansubstituten som pesten, så jag får vara kreativ med alternativa snabba rätter. 

Jag hoppas förresten verkligen att jag slipper att bli ifrågasatt för mina kostval på samma sätt som jag blev av släkt/vänner/främlingar när jag blev vegetarian i 10-årsåldern. Jag tror dock faktiskt att vi har kommit längre än så nu. Men om det händer blir det en utmaning att komma på så många dräpande svar som möjligt 🙂 

10. Men din kille då, ska han också haka på? 

Eftersom jag är matbloggare lagar jag i princip alla mat här hemma (Max har det ärofyllda uppdraget att vara diskslav), och då blir det veganskt. Vill han han klamra sig fast vid ost under den här månaden till äre fritt fram för honom.

Det är förresten fint att Max blev vegetarian tack vare min matlagning. Det låter kanske skrytigt, men det är sant. Jag var 0 % intresserad av att snacka djurrätt och klimat med honom – för det var/är jag hjärtligt trött på efter alla ofrivilliga köttdebatter som jag har hamnat i under årens lopp – men han insåg att han inte saknade kött här hemma och han började allt mer äcklas av att äta djur och gav därför upp det några månader in i vår relation. Vem vet, samma sak kanske upprepar sig igen!

vietnamesiska vårrullar

11. Hur ska du göra när du är bortbjuden? 

Jag siktar mest på att bjuda in folk här hemma, men om jag blir bortbjuden informerar jag om min nya kosthållning och säger att jag tar med mig egen mat – gärna sånt som andra kan smaka av. Det gör jag ju egentligen redan idag som vegetarian. 

12. Hur strikt kommer du att vara?

Med kosten kommer jag att vara strikt. Försöka att vara duktig på att läsa innehållsförteckningar, men kanske inte hålla på och kolla upp E-nummer nitiskt. Jag kommer att använda mina läderskor, men några nya djurprodukter kommer jag inte att köpa. 

veganska våfflor med pulled oumph

13. Vad händer efter?

Det vet jag faktiskt inte! Hela meningen är ju att jag ska börja äta mer veganskt även efter utmaningen, men exakt hur mycket det blir får jag se. Nu innan utmaningen kör jag i genomsnitt veganskt hälften av alla middagar (även om jag ibland lurar mig själv att det är fem av sju dagar i veckan…), men mer än så ska det absolut bli efteråt. Sen tänkte jag nog köra en veganmånad till i början av nästa år, när det är en ny odlingssäsong!

14. Men alltså what, vad är egentligen skillnaden på vegan och vegetarian?

Det här är egentligen lite lurigt, för det är skillnad på hur begreppen definieras, hur de används och hur jag kommer att använda dem.

Definitionen av en vegetarian är en person som äter en kost som endast består av vegetabiliska livsmedel. Alltså mat som är fri från kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg, mjölk och ost.

Definitionen av en vegan är en person som avstår från exploatering av djur i den mån det är möjligt. Den äter en vegetarisk kost och konsumerar inte heller läder, tar avstånd från djurförsök och går exempelvis inte på djurpark.

Men! Många använder begreppet vegetarian på ett helt annat sätt. Mig inkluderat ibland. När jag säger att jag är vegetarian menar jag egentligen att jag är lakto-ovo-vegetarian. Det betyder att jag konsumerar mjölk(=lakto) och ägg(=ovo) i dagsläget.

Så ska vi vara helt korrekta går jag egentligen från att vara lakto-ovo-vegetarian till att bli vegetarian.

Problemet är att den här begreppsförvirringen är så väl inarbetad hos allmänheten att det blir helt obegripligt om jag ska kalla det här för en vegetarianmånad istället för en veganmånad. Google skulle fatta 0! Jag är dock noga med att säga att jag inte är vegan – utan att jag äter en vegansk kost. 

Piuh! Några fler frågor på det? Haka förresten för all del på den här månaden du med! Om du tycker att en helt vegansk kost känns för svårt kan du ju alltid göra någon halvmesyr istället. Det räknas faktiskt också.

-Annie

Följ mig på bloglovin’instagram och facebook 

20 reaktioner på ”14 frågor om veganmånaden som börjar nu!

 1. Fråga 6 känns superrelevant. Knäppt att folk sällan ifrågasätts när de utsätter sina kroppar för detox, medan veganer tvingas försvara sig jämt och ständigt. Så himla tråkigt att kostval man baserar på moraliska argument ska sticka folk i ögonen så förbannat mycket.

  Gilla

 2. jag har ett svingott recept på veganska linsbiffar som jag gjorde igår!

  jag höftar alltid men hade ca detta:

  2,5 dl röda (torkade) linser
  1/2 rödlök
  2 tsk fiberhusk (kan bytas ut mot valfritt mjöl eller något annat som binder)
  2 vitlöksklyftor
  Kryddor (jag hade torkad persilja, svartpeppar, örtsalt, spiskummin)

  Koka linserna tills de är mjuka, låt rinna av i ett durkslag och svalna. Finhacka rödlök och pressa vitlök, Blanda ihop tillsammans med linserna i en stor skål. Tillsätt fiberhusk och kryddor (Blyga inte med kryddor, rekommenderar även att ha färsk persilja eller dyl i för mer smak) Knåda ihop och låt stå i kylen ett par minuter. Värm en panna och stek i olivolja/koksolja eller valfritt, 4 minuter på vardera sida.

  Servera gärna med en tzatziki gjord på havre fraiche, gurka, pressad vitlök och örtsalt! Njut å va gla :))

  Gilla

   • Såå lite! Tycker också som de övriga, att du har ett sjukt najs förhållningssätt! Tycker det är så jävla svårt med strikta förbud etc, en får pröva sig fram! Jag äter typ till 90% vegetariskt och försöker se kött som en lyxvara typ om jag blir bjuden, äter ute eller dyl!

    Gilla

 3. Ooo ska bli spännande att följa din veganmånad! Jag slutade själv med rött kött för 15 år sedan och kyckling för 10 år sedan så jag är nästan lika gammal i gemet som du. Jag kallar mig vegetarian för det är enklare men äter fisk och skaldjur så är ju egentligen någon typ av icke-köttätare men det har inget lika snajdigt namn. 😉

  Gilla

 4. Det ska bli spännande att följa dig denna månad! Tycker du svarar väldigt vettigt på frågorna, gillar speciellt fråga 8, att du ser all minskning av animaliska produkter som en vinst. Ser framemot inspirerande vegarecept kommande månaden 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s