Helgtipset: matfestivalen Grilled Cheese Sthlm

Om jag var i Stockholm den här helgen hade jag haft siktet inställd på en enda sak: fett jävla goda grillade ostmackor. På lördag är det nämligen dags för den andra upplagan av matfestivalen Grilled Cheese Sthlm. Jag var där förra året och kämpade tappert i mig tre mackor – men jag hade velat testa ännu fler!

grilled

Älskar intiativ som dessa och sörjer att jag inte kan vara på plats (pga är i Edinburgh, så det är inte supersynd om mig). Kan inte ni läsare göra mig en tjänst och gå dit för mig? Det ryktas att det ska bli strålande sol, så det är perfekt läge att ta en tur på hojen genom sensommarens Stockholm.

Länk till facebook-eventet

Jag råkar förresten vara bekant med en av medgrundarna, Alexandra Wanngård – så jag haffade henne i veckan och passade på att ställa fem frågor inför helgen.

Grilled cheese Sthlm

1. Tjena Alex, berätta mer om Grilled Cheese Sthlm och hur idén till eventet föddes!

– Idén föddes då festivalens andra medgrundare Carl-Markus Gidlöf var i USA och besökte Grilled Cheese Invitational, som Grilled Cheese Sthlm är inspirerad av. Han ville ta över ett liknande koncept till Sverige och kom till mig då jag hade stor erfarenhet av både projektledning och festival.

– Jag nappade direkt på projektet och kände som han att det fanns ett behov och ett intresse för något som Grilled Cheese i Stockholm.

2. Hur många truckar är med i år?

– I år tävlar sju truckar i två olika kategorier. ”True Grilled Cheese” en äkta grilled cheese som består av ost,bröd och smör – inget annat.

– Stor variation och mängder med goda ostar, jag visste faktiskt inte själv att det kunde bli så stor variation på ett så enkelt koncept! Sen har vi också en freestyle-kategori där truckarna kan addera två valfria special ingredienser. Protein, grönsaker, röror – vad man vill.

Northern soul kitchen

3. Hur ser det ut på vego/veganfronten? Har ni ambitionen att utöka ubtudet?

– Alla grilled cheese i ”True Grilled Cheese”-kategorin är förstås lakto-ovo-vegetariska* och många av truckarna har valt köttfria alternativ även i freestyle-kategorin.

– Vi försöker ständigt utvecklas och kämpar för att erbjuda så mycket bredd som möjligt. I år har vi ett veganskt alternativ från Gurras Goda Kök, till nästa år hoppas vi på fler!

4. Kan du bjucka på en trendspaning bland årets fält? Heta ingredienser och teman?

– Det är mycket lakto-ovo-vegetariskt* i år och det som skiljer sig från förra året är att truckarna har gått in mer för och förstått konceptet. Det läggs stor vikt vid rätt typ av ost och fräscha ingredienser. Det kommer att bli en tuff kamp i år!

grilled cheese

5. Slutligen, hur fan gör man för att klämma så många mackor som möjligt?

– Jag tror att man ska ta tid på sig, komma vid 11.30 och käka ett par mackor som en tidig lunch. Gå och dricka en öl eller den fantastiska alkoholfria must som Spritmusem serverar på sin ölbrygga.

– Sen klämma ett par mackor till efter ett par timmar. Oavsett om man är lite bakis efter löningsfredagen eller vill ha något trevligt att göra när svärföräldrarna kommer till stan så kommer man trivas bra. Det kommer att finnas så ofantligt mycket gott i år så det är värt att avsätta ett par timmar.

*Lakto-ovo-vegetarian = person som utesluter alla sorters kött, fisk och skaldjur ur sin kost, men som äter mjölkprodukter och ägg.

 

grilled2

 

Lovar förresten att laborera med en vegansk grilled cheese under min veganmånad i september. Jag har några intressanta idéer kan jag avslöja redan nu 🙂

– Annie

 

2 reaktioner på ”Helgtipset: matfestivalen Grilled Cheese Sthlm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s