12 studentpresenter till vegetarianen

Studentpresent vegetarian

Syrenerna står i full blom utanför mitt fönster och det måste betyda att det snart är studenttider. Jag minns min egen student för svindlande sju år sen. Vilken dag det var! Jag fick ett körsbärsträd planterat i min ära, jag höll i ett gråtigt tal inför alla treorna i Kärrtorps gymnasium och jag tågade sen ut från skolans portar först av alla elever, med den svenska flaggan i högsta hugg. Allt bara för att jag råkade vara elevrådsordförande.

SYREN

I efterhand får jag lite obehagskänslor av det där flaggviftandet, och i ärlighetens namn hade det kanske varit roligare att faktiskt springa ut – istället för att *värdigt* skrida fram. Men jag var fan mäkta stolt och det är ett fint minne för mig!

Studentpresenter vegetarian

Nu när vi är i slutet av maj känns det passande med studenttema här på bloggen. Jag har tre vegetariska/veganska bufféer coming up och idag inleder jag med tips på bra studentpresenter att ge till veggisar. Tipsen har jag delat in i olika priskategorier, pga praktiskt. Nu kör vi!

Över tusen

1. En vego-semester

Brighton dag 2
Brighton
Vegetarisk mat Brighton

Att resa som vego kan ibland vara knepigt, men det går absolut att hitta guldkorn. Ni som följer mig vet kanske vad jag tänker föreslå: Brighton. Utbudet på vego är helt makalöst bra och det ligger 40 minuter med tåg från London/20 min från Gatwick airport, så det är enkelt att ta sig dit. Antingen över dagen eller som en semester i sig.

När jag var i Brighton sist åt jag ute på nio olika restauranger – allt från budget till lyx – och på samtliga ställen serverades utmärkta helvegetariska/veganska måltider. Förutom att maten är lysande, är Brighton perfekt för dig som vill ha en semester med både strand och stad. Jag skulle vilja påstå att det är ett måste att åka dit någon gång i livet! 🙂

Jag har också hört att Berlin, Warsawa, London och Glasgow ska vara grymma på vegokäk. Drömmen: en vegotågluff ❤

2. En matberedare

För att kunna mixa såser, pesto, nötter och ja ni vet – allt. Här hittade jag ett test av olika matberedare.

Femhundra till tusen spänn

3. En lyxigare restaurangmåltid

Farang

Nyblivna studenter har sällan råd med sådana extravaganser som att äta ute på dyra restauranger – och det är därför extra fint att få bli bortskämd med en lyxig utemiddag. Mina bästa tips: 13 vegorestauranger.

4. En bra kockkniv

Ett måste om matlagningen ska vara kul och enkel. Här hittade jag ett test med olika kockknivar.

Under en femhundring

5. Skärbräda i marmor eller trä

Frukt-caprese

Det går att hitta på bland annat Granit, Åhléns och Cervera.
Recept: Caprese med sommarfrukter

6. Stavmixer

Har du inte råd med en matberedare kommer du väldigt långt med en stavmixer. Köp gärna en med extra delar till – jag själv har en sån som i den här länken. Det är väldigt smidigt att använda hackverktyget när jag mixar mindre saker, istället för att dra fram den stora hushållsapparaten.

7. Skålar från Atlas home

DSC_0164

Min lokala keramikbutik har så mycket fina färgglada köksvaror i sitt sortiment! Jag har kommit till den mycket vuxna insikten att det faktiskt blir lite roligare att käka och bjuda andra på mat, när jag har snygga grejer att duka med. 
Recept: veganska lyxtacos med mangoguacamole och chipotlesvamp

8. Prenumeration på VEGO eller Vegourmet

Studentpresenter vegetarian

VEGO passar för dig som främst vill ha vardagsinspiration och Vegourmet är för dig som verkligen vill nörda ner dig i veganska matlagningstekniker och råvaror. Toppentidningar båda två! Som att få hem en grym kokbok varje gång.

9. Kokböcker

Den givna presenten! Länk till topplistan över vegetariska kokböcker hos adlibris. På min önskelista står bland annat: Made by Marys frukost av månadens gröna-kollegan tillika superproffset MariaJävligt God BBQ av Gustav Johansson/Jävligt Gott, New Vegan av Jenny Mustard, Välkommen till Vegoriket av Mattias Kristiansson och Ta Tillvara av Våra oköttsliga lustar.

Under hunkan

10. Färska örter i terracottakrukor
Studentpresenter vegetarian

Stort plus att du kan köpa det här presenten i sista minuten eftersom det oftast går att hitta både örter och krukor i större matbutiker.

11. Citruspress

Studentpresent vegetarian

Jag är så kär i mina nya citruspress! Den är betydligt enklare att använda än en sån där med en skål runt. Min inhandlades i England, men jag hittade en här också, och det går säkert att få tag på i affärer som säljer matredskap.

12. Loppisgrejer till köket, exempelvis: glas, tallrikar, bestick, brickor, små skålar

Studentpresenter vegetarian

Med en hundring kan du komma långt på loppis! Brickan, glasen och besticken som du ser på bilden köpte jag för sammanlagt 90 spänn. Och då har jag ändå inhandlat allting i centrala Stockholm, där det oftast är dyrt jämfört med resten av landet.

Läsartips

Fina Vicky tipsar om en lyxig olja eller vinäger.

Helga tycker att man kan göra ett helt delikatesskit med exempelvis lyxiga chokladkakor eller lakrits.

En smart idé från Ida som driver bloggen ett kolikbarn är att ge bort en fin anteckningsbok där man skriver ner billiga + lätta recept. Sen kan den som tar emot presenten fylla på med egna receptfavoriter.

Sarah tipsar om att komma med en roterbar ostbricka eller en korg och fylla den med vegansk ost (exempelvis från Ultuna mejeri), kex och frukt.

Har du några tips på fina studentpresenter? Får jag in passande förslag lägger jag till det i posten och länkar till tipsaren. Spara sen gärna den här listan via bloglovin’ – det finns ju faktiskt fler bemärkelsedagar än studenten!

-Annie

Följ mig på bloglovin, instagram, pinterest och facebook

LÄS MER:
Bajstransplantationer, diethat och raw food-trams
Bästa sommarmaten – en lista
Samlade recept i mars

14 reaktioner på ”12 studentpresenter till vegetarianen

  1. Presenter helt i min smak! Jag fick en sån citruspress av min sambo i födelsedagspresent, gör verkligen limepressandet så himla mkt enklare! När jag ska köpa presenter till vuxna så brukar jag utgå ifrån att de (precis som jag själv) inte vill ha en massa grejjer de kanske inte får användning för. Och inte heller vill ha nya saker. En kul grej då är att köpa ett typ delikatesskit. Det kan vara en låda med nån rolig olja, en lyxig ost, nån kul sås eller chutney osv. Eller åt det söta hållet tex lyxiga chokladkakor och lakrits. I min stad finns en Fair Trade-affär där jag köper typ 90% av mina presenter. Allt en köper där är bra pga fair trade + de har massa roliga utländska matvaror (och en massa annat fint!) så det är så himla bra presentaffär! Och saker en kan äta går ju åt och ska inte förvaras nånstans = win win!:)

    Liked by 1 person

  2. Svar: Men tack för bästa peppen – och ja det du skriver är ju så himla sant. Så tack för att du tvistar mina tankar ett varv till och gör mig än mer trygg i det här beslutet ❤ Ses vi på BBCON på lördag förresten? Hoppas!

    Gilla

  3. Om det är en lämplig studentpresent vet jag inte men jag tipsar om Mallorca som bra vegetariskt resmål – riktigt bra alternativ nästan överallt (förutom kanske de allra turistigaste ställena men där vill man ju ändå inte äta)! Och bästa kokboken är Leith’s vegetarian bible. Skall titta närmare på en del av dina tips också!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s