Bajstransplantationer, diethat och raw food-trams

Vilken rafflande rubrik va?
Bakgrunden är att jag har snubblat över intressant läsning och lyssning som berör dessa ämnen, och nu tänkte jag dela med mig av tre länkar. Av något skäl har jag haft svårt att publicera den här posten, kanske för att jag har varit orolig för att stöta mig med er läsare. Två av länkarna handlar om dieter, och det är ett ämne som rör upp starka känslor hos många. För mig handlar det om att jag blir förbannad. Det beror på att jag har sett hur dieter har skadat människor i min närhet som jag älskar. Därför hoppas jag att ni tar mina ord som att de kommer från en bekymrad vän, och inte som ett påhopp ❤  

Vi mjukstartar dock med den första länken, som jag ärligt talat mest fastnade för pga min obotliga bajshumor. Trevlig helglyssning/läsning!

1. Karin Bojs med ”vi bär en arvsynd i våra tarmar

En artikel om hur vår tarmflora blir alltmer utarmad på livsviktiga bakterier och hur det egentligen kan vara våra föräldrars fel. Lösningen på problemet kan vara något så läbbigt som bajstransplantationer. Fascinerande!

2. Sandra Aamodt om ”why dieting doesn’t usually work”

Min avsky för dieter kommer från djupet av mitt hjärta. För fy fan vilket lidande det skapar! Tankar på vikt och kost håller sorgligt många människor (ofta kvinnor) i ett järngrepp.  Det är sånt slöseri av tid och mänskliga resurser att jag blir alldeles matt. För grejen är ju den att dieter inte ens fungerar. Lycka till med att hitta en diet som i vetenskapliga studier leder till en långvarig och signifikant viktnedgång (> 5-10%). I det här briljanta TED-talket förklarar hjärnforskaren Sandra Aamodt hur hjärnan svarar när vi tappar kilon. Hennes forskning kan hjälpa oss att förstå varför det är så in i bomben svårt att hålla vikten efter en diet – och varför vi inte borde banta alls.

Om du inte orkar kolla på videon (men seriöst, gör det), så har jag kortfattat sammanfattat det hon säger här: 

***************************

Alla kroppar har en särskild vikt som hjärnan strävar efter. Den här vikten har inget med en förmodat hälsosam normalvikt att göra – utan den bygger på genetiska förutsättningar och tidigare vikthistoria. Har du en gång lagt på dig kilon kommer hjärnan vilja behålla dem. Om du går ner i vikt kommer två saker att hända som gör det enormt svårt för dig att hålla den nya vikten:

1. Hjärnan kommer att säga åt dig att du är hungrig trots att du inte behöver mer mat.
2. Kroppen kommer permanent förbränna mindre energi än tidigare. Om du vill att din viktnedgång ska bli bestående måste du äta mindre mat resten av livet, jämfört med någon jämnstor som aldrig har bantat.

Därför har bantande ofta en motsatt effekt. På några års sikt är det sannolikt att du har gått upp mer i vikt än vad du har gått ner. Det är alltså inte bara fysiskt och psykiskt smärtsamt att gå ner i vikt – det är dessutom ofta kontraproduktivt.

Den väldigt goda nyheten är dock att det inte sitter ett likhetstecken mellan övervikt och ohälsa, vilket ju många tror att det gör. Motionera, käka frukt & grönt och undvik rökning och alltför många snedfyllor så har du ditt på det torra! Yes, du hörde rätt. Vi blir itutade att övervikt är så fantastiskt farligt, men det är helt enkelt inte sant.

***************************

Den här för mig ganska nya kunskapen ligger till grund för min kostfilosofi. Jag tänkte berätta mer om den i ett separat inlägg, men den går i korthet ut på att främja matglädje. Det jag äter ska givetvis innehålla alla nödvändiga näringsämnen, för att kroppen ska orka – men maten ska också omgärdas av glädje, lust och gemenskap.
Ingen skam,
ingen skuld,
inga förbud,
inga bestraffningar.
Det är en sådan befrielse! Mitt liv är så mycket roligare sen jag till fullo började betrakta mat som en källa till njutning.

MER OM ÄMNET:

Louise från bloggen lugnochfin har skrivit ett riktigt kanoninlägg som jag tycker att du borde läsa: ”varför jag vägrar dieter

För den intresserade går det att läsa en fördjupning av Aamodt i New York Times.

3. Kropp & Själ om Raw food

Raw food* lirar enligt mig i den högsta ligan av vidriga dieter. Finns det någon kosthållning med fler begränsningar? Är det ens möjligt att behålla sin livsgnista när man bara äter kalla sallader och nötter? Näej, i mina ögon är raw food ett simpelt försäljningsknep som uppmuntrar till ätstörningar. De som följer dieten riskerar dessutom att drabbas av näringsbrist, vilket ju inte är något annat än förkastligt. Föga förvånande så vilar konceptet raw food på en icke-existerande vetenskaplig grund.

Ja, jag är hård här, för jag känner faktiskt hur blodet börjar koka när jag tänker på alla företag som profiterar på människors kroppsmissnöje. Jag vill dock inte skamma dig som följer en diet och försöker gå ner i vikt – för jag känner igen mig allt för väl. Det är så enormt svårt att tycka om sin kropp i samhället som vi lever i. Till dig som bantar vill jag bara skicka all min samlade kärlek och värme, och säga att det inte är dig det är fel på ❤

Hursom, det utmärkta radioprogrammet Kropp & Själ i P1 har gjort en saklig genomgång av ”super food” och raw food tillsammans med ett gäng forskare och experter. Mycket intressant lyssning! Spoiler: grönsaker är bra, men raw food är inte mycket att hänga i julgranen.

Klicka dig gärna in på programmet – Håller supermaten vad den lovar?

*Raw food = vegansk, oprocessad kost som inte upphettas till mer än 40-49 grader.

Vad tycker du? Väcker det här några tankar/känslor hos dig? Lämna gärna en kommentar – jag svarar på allt som vanligt. 

-Annie

Följ mig på bloglovin’instagram, facebook och pinterest

RELATERAT:
Att besegra sin kroppsångest – 6 verktyg
Era bästa tips för att handskas med kroppsångest

18 reaktioner på ”Bajstransplantationer, diethat och raw food-trams

 1. Haha, älskar att du provocerar lite. 😉

  Alltså, word. Word på allt du skriver om dieter och rawfood. Jag skrev själv om det för ett tag sen: http://lugnochfin.se/varfor-jag-vagrar-dieter/
  Det är ju otroligt egentligen att vi är så många som fortsätter stånga oss blodiga mot en strategi som inte fungerar. Det tog mig lång tid också, även efter den här insikten, innan jag kunde lägga ner mina dietfasoner.
  En annan grej jag funderar på ibland är om folk tror att jag är en hycklare för att jag förespråkar nolltolerans mot dieter men samtidigt är vegan. Men veganism är inte en diet för mig. Jag är inte vegan för att bli smal eller för att jag tror att jag måste eller borde. Däri ligger den stora skillnaden jämfört med när jag åt enligt lchf eller försökte vara 100% raw. Jag känner aldrig att jag vill ”fuska” som vegan. xD

  Phew. Så glad att vara över hela dietgrejen och sluta straffa mig själv med regler och begränsningar. Det går så mycket lättare att äta varierat och ”hälsosamt” (på en hälsosam nivå, haha) och med matglädje utan det.

  Tack för det här inlägget och för att du lyfter diskussionen! ❤

  Gilla

  • Haha, jaa, kände att det var en sådan dag!

   Fy satan vilket bra inlägg om dieter!! Det här var ju innan jag började läsa din blogg. Jag tar och redigerar min post och lägger in den som ett lästips eftersom den är för bra för att inte upptäckas!

   Jag tror att det fortfarande är relativt okänt hos allmänheten hur otroligt svårt, för att inte säga omöjligt att gå ner i vikt och att hålla den. Självklart vill ju bantningsindustrin sälja in att det går och tidningarna vill sälja sina lösnummer och bantningsförfattarna vill ha sin del av kakan.

   Jag är övertygad om att världen skulle vara en bättre plats om färre människor bantade. Och smalare! Och kvinnor skulle ha tid för att göra viktigare grejer. Riot not diet 😉

   Ja, alltså veganism är ju en HELT annan grej om man gör det för djurens/klimatets skull, vilket jag skulle gissa att majoriteten faktiskt gör. För min egen del handlar det om att jag vill minimera mitt ekologiska fotavtryck och det har inget med ångest och begränsningar att göra. Det är omsorg om världen som vi lever i.

   Tack själv för en väldigt bra och insiktsfull kommentar ❤ ❤

   Gilla

 2. Du är så himla härlig och inspirerande! Tack för länkarna och inställningen till mat och din allmänna attityd till livet 🙂

  Gilla

 3. Jättebra att du skriver detta! För det är ju väldigt många som försöker stärka sina dieter med pseudovetenskap blandat med annat löst som förpackas på ett sätt så det låter vetenskapligt och medicinskt korrekt.
  Läste en superintressant artikel om forskning som gjorts på deltagare från Biggest loser och hur i princip alla går upp hela eller en av vikten de blivit av med och att deras ämnesomsättning permanent fuckas upp och de måste träna HELA dagarna och äta helt sjuk mat för att bibehålla sin nya vikt. Så fruktansvärt!!!! Och sådana program sitter folk och ska titta på för att bli ”peppade” (och skammade) till att börja hårdbanta.
  Nej tänk om vi kunde acceptera att kroppar är olika och kan se olika ut och att det inte säger något om personens hälsa?

  Sen håller jag med 100% ang raw food – kan inte tänka mig något tråkigare?! Alltså man får äta precis vad man vill men jag tycker det är synd att det läggs fram som hälsosamt och nyttigt.

  Du är bäst, heja Vegokäk och heja Annie!!

  Gilla

  • Ja, jag blir så sjukt arg när människor förknippar övervikt med ohälsa och/eller vissa karaktärsdrag, typ som lat. INTE okej att se ner på folk pga deras vikt. Vi lever fan i ett ätstört samhälle där vi ser mat som en belöning/bestraffning istället att betrakta det som en källa till energi och glädje. Och amen där angående raw food!

   Tack Elin, heja dig också! ❤

   Gilla

 4. oerhört bra inlägg! banting är ett jäkla ok som vi borde ha slängt ut för årtionden sen! det värsta är hur galna folk blir av dem, min diet är BÄÄÄST! Och raw food, don’t get me started, aldrig äta varm mat? vem gör så mot sig själv?

  Gilla

 5. Tycker det är lite dumt på engelska att det är samma ord för bantning och kosthållning (diet). Det är ju rätt så olika saker och kan bli lite förvirrande. Tex som en kommenterade här ovan om veganism. Det tänker jag är en kosthållning (och ett politiskt ställningstagande osv) och inte en diet/bantningsgrej. Eller tex att inte äta processad mat. Det behöver ju inte vara nån slags bantningsgrej utan en del av ens kosthållning 🙂 På Foodpharmacy skriver de mkt om kost och så, utifrån ett hälsoperspektiv och inte utifrån utseende. Om du inte läst där är det ett tips! De har en forskare som skriver mkt om det här med bajstransplantation bland annat 🙂 Sen är det lite kul hur olika en kan va. Jag är rätt fascinerad av raw food. Inte av själva grejen att bara äta det för all evighet utan mer av själva recepten och så. Tycker det är roligt när folk återskapar ”vanliga” rätter och gör dem raw. Rätt så fiffiga lösningar ibland. Dock tycker jag det är tråkigt att det alltid smygs in ett ”great for weight loss” i alla raw veganer (och vanliga veganer också för den delen suck!) på youtube. Har bara hittat några som inte snackar om det. Hejdå nu fick du världens längsta kommentar haha! Juste, ville bara säga att jag tyckte om ditt kroppsinlägg för några dagar sen, där du skrev om hur en kan tänka om sin kropp 🙂

  Gilla

  • Jag spanade in food pharmacy lite snabbt, men tyckte att det var svårt att bilda mig någon uppfattning. Självklart är det toppen att äta saker som är bra för hälsan, men jag tror också att ett allt för stort hälsofokus också kan leda in en på en ganska destruktiv bana. Så är det för mig iaf. Det blir lätt banting med hälsa som täckmantel.

   Haha, ja, det är verkligen spännande hur olika det kan vara. Jag ser rött när raw food kommer på tal som du märker. Framförallt förstår jag inte poängen med att göra om något till raw. Mycket mat är faktiskt bättre rent näringsvärdemässigt att äta tillagad. Det finns liksom inget egenvärde av att göra en raw ketchup exempelvis.

   Stort tack för din kommentar! Det är alltid spännande med olika synvinklar!

   Gilla

 6. Det här inlägget gör mig matt och nedstämd. Jag har (enligt bmi så det säger förstås inte mycket) ca 50 kg övervikt. Har varit överviktig hela mitt liv. Har äntligen hittat någon slags balans i livet där jag oftast gör ”smarta val” och ibland väljer att äta socker osv. Jag har gått ner 10 kg på fyra månader och det kändes som jag var påväg mot ett nytt, långsiktigt hälsosamt jag. Om min kropp är inställd på att den ”vill” väga så mycket som för fyra månader sen så blir jag mycket ledsen. Jag kommer alltså få välja mellan att gå hungrig resten av mitt liv, eller gå gravt överviktig med ont i rygg och fötter. Det räcker alltså inte att äta bra, träna regelbundet och bara rent allmänt ha ett sunt tänk när det kommer till mat och balans. Det här var väldigt dåliga nyheter.

  Gilla

 7. Vad tråkigt att höra ❤ ❤

  I filmen säger Aamodt att vi troligtvis har en "weight range" och att det är möjligt att röra sig inom denna, men det verkar på sin höjd vara runt 5-8 kg. Det låter toppen att du gör smarta val, det har du med dig oavsett vad du väger ❤ Jag tycker själv att det var väldigt upplyftande att förstå att det går att vara hälsosam och överviktig!
  Men jag förstår att det kan kännas jobbigt att höra att mindre än 1-2% lyckas med sin viktnedgång (och majoriteten sabbar ämnesomsättningen och går upp i vikt), särskilt när man han ont, vilket möjligtvis förvärras av en hög vikt. Jag önskar dig all lycka ❤ ❤ ❤

  Gilla

 8. Hej! Hittade till din blogg via någon länk och blev ju helt frälst! Underbara recept och texter som denna gör set ju bara ännu bättre! Så jäkla bra skrivet!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s