Friterad halloumi i ölsmet med potatismos och kall sås

Beer battered halloumi, mash with dill/chives/lemon-sauce

Det här är vegetarisk husmanskost när den är som bäst. Med den här rätten kan du charma vilken köttätande surgubbe som helst! Eller kanske ännu bättre: tillfredsställa ditt eget sug efter en rejäl och fettdrypande måltid.

Jag kan avslöja att den krispiga paneringen till halloumin inte är att leka med. Själv föredrar jag att servera med smörigt potatismos, men pommes/klyftpotatis är också gott.

Beer battered halloumi, mash with dill/chives/lemon-sauce

Följ mig på Bloglovin’ om du vill spara recept och inte missa inlägg. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.

Friterad halloumi med potatismos och kall sås

4 portioner

Halloumi i ölsmet

2 pkt halloumi
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl öl/bubbelvatten
massa neutral rapsolja att steka i

Potatismos

1 kg mjölig potatis
3 tsk salt
1 dl ljummen mjölk
50 g smör, minst
ev vitpeppar och muskot

Kall sås

3 dl gräddfil
1 kruka dill och gräslök vardera eller motsvarande mängd frusen
1 liten citron
salt

Till servering: citronklyftor, kokta gröna ärtor, några goa bärs och eventuellt maltvinäger

Beer battered halloumi, mash with dill/chives/lemon-sauce

Läs igenom hela receptet innan du börjar

1. Potatismos: skala och koka potatisen i välsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa med en potatismosare eller potatispress. Blanda i ljummen mjölk och massor av smör och rör runt tills det får önskad konsistens. Smaka av och se till så att saltmängden är korrekt. Ett mer utförligt recept hittar du här.

2. Såsen: hacka under tiden dill och gräslök och blanda med gräddfil och saften från en citron. Salta och låt stå i kylen tills resten av maten är klar.

3.Koka ärtor.
Vispa ihop smeten till halloumin strax innan potatisen är klar. Gör klart potatismosen. Stek halloumin allra sist.

4. Halloumi: blanda mjöl och bakpulver och häll sen i öl och vispa till en slät smet. Jo mer mjöl, desto tjockare smet och desto mer panering. Jag själv gillar mycket panering, men du som vill kan späda ut med mer öl.

Fyll en stekpanna med ett lager rapsolja och värm pannan så att den blir riktigt het – det tar någon minut eller så. Under tiden kan du doppa hallouminskivorna i smeten och sen är det dags att tjoffa i dom i den heta oljan.

Överfyll inte pannan, du vill inte att allt ska klibba ihop. Akta dig för skvättande olja! Kör några minuter på varje sida eller tills dom har fått färg och låt skivorna fetta av sig på lite hushållspapper.

Om du vill ha en extra riktigt krispig skal till halloumin kan du använda dig av pankopaneringen i det här receptet (minus kryddorna):  krispiga halloumitacos med ananassalsa, inlagd kål och jalapeñomajonnäs.

Ät upp allt och skölj ner med en god öl!

Beer battered halloumi, mash with dill/chives/lemon-sauce

-Annie

Några andra goda recept:
– Frasiga raggmunkar med knaperstekt och rökig tofu
– Megakrämig soltorkad tomat-carbonara

Följ mig på instagram, bloglovin, pinterest och facebook

8 reaktioner på ”Friterad halloumi i ölsmet med potatismos och kall sås

  1. Alltså är SÅ pepp på denna blogg, så himla glad att du startat den. Den är liksom precis vad jag drömt om i vegetarisk-matbloggs-väg: på svenska, rakt på sak, mycket bra vardagsmat och mycket ingredienser som inte känns så svåra att införskaffa att jag inte ens pallar på grund av det. är vegetarian och älskar mat och matlagning men är också trebarnsmorsa samt pluggar så det är liksom inte samma ambtionsnivå som det var en gång i tiden… hurra och tack för denna blogg!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s